Separator to specjalistyczne urządzenie służące do oddzielania tłuszczy od reszty ścieków, które zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska musi znajdować się we wszystkich miejscach generujących ponadprzeciętną ilość tłuszczy szczególnie w placówkach usługowo-handlowych.
Rozporządzenie bezpośrednio dotyczy
obiektów gastronomiczno-handlowych, hoteli, ubojni oraz przedsiębiorstw z branży przetwórstwa mięsnego , spożywczego. Mechanizm działania separatora jest bardzo prosty, ponieważ sprowadza się do jednego z podstawowych praw fizyki, które dotyczy gęstości cieczy. Tłuszcze zwierzęce są
lżejsze od wody, dlatego unoszą się na jej powierzchni. Dzięki działaniu osadnika i separatora właściwego można je skutecznie oddzielić od reszty ścieków. Należy jednak mieć świadomość, że tłuszcze są
bardzo lepką substancją, dlatego często osadzają się poszczególnych elementach separatora. Prawidłowa eksploatacja tego urządzenia jest więc kluczową kwestią, o której powinno się zawsze pamiętać.